Nose Work - en beroendeframkallande rolig sport för ALLA!

 

Nose Work (NW) är en hundsport som uppkom i USA 2006 efter att några yrkeshundförare insett hur gott hundar mådde av att aktivera sitt luktsinne och hur mycket glädje det fanns att hämta genom att träna på just nosarbete.

 

2012 kom sporten till Sverige och sammanhållande organ för detta är SNWK (Svenska Nose Work Klubben), en avtalsansluten klubb till SKK. Läs gärna mer på klubbens hemsida www.snwk.se

 

I korta ordalag kan sporten beskrivas med att man lär hunden att leta efter en speciell doft och att den på tävling (eller vid vardagsaktivering) ska tala om för sin förare var doften finns. Inom Nose Work finns det tre klasser, tre dofter och fyra olika moment.

 

I klass 1 lär man hunden att leta efter hydrolatet eukalyptus, i klass 2 tillkommer lagerblad och i klass 3 lavendel.

 

För att få tävla med sin hund krävs det att man gör ett så kallat doftprov (för att säkerställa att hunden lärt sig doften och att föraren kan läsa sin hund).

Efter godkänt doftprov på eukalytus får man tävla i klass 1, efter godkänt doftprov på lagerblad i klass 2 och efter godkänt doftprov på lavendel i klass 3. Doftprovet behöver bara göras med godkänt resultat en gång per doft.

Provet skall genomföras inom maxtiden som är 3 minuter.

 

På tävling ingår det att hunden ska leta efter doften vid fyra olika moment, behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök. Alla fyra momenten förekommer i alla tre klasserna, men svårighetsgraden ökar i klass 2 och 3. Momenten utförs på tid och har en maxtid.

 

Nose Work är en sport som alla har glädje av, oavsett om man gillar att tävla eller om man bara söker en rolig aktivering för sig och sin hund! 

 

Det krävs inte en massa dyr utrustning och förberedelsetiden inför ett träningspass på hemmaplan är relativt kort till skillnad mot tex spår där liggtider mm gör att man inte kan vara lika "spontan och effektiv". Tränar du Nose Work kan du hinna med ett bra pass medan potatisen kokar eller på lunchrasten.

 

Dessutom är det en sport för alla, senior såväl som ung, hunden behöver inte ha stamtavla eller vara av nån särskild ras/typ för att bli bra på Nose Work, det enda som behövs är ett intresse för nosarbete!