Om Nositeten

Att ha en uttalad värdegrund är viktigt. Du som besökare/deltagare/kund ska veta vad vi står för, vad vi värdesätter och vad du kan förvänta dig av oss.

 

Nositetens värdegrund vilar stadigt på respekt för individen. Vi agerar med ärlighet och värnar trygghet. Vi arbetar genom positiv förstärkning och är emot tvång och obehag. Vi tror på glädje och gemenskap.

 

Hos oss ska alla trivas, känna sig sedda och väl omhändertagna, oavsett om man står på 2 eller 4 ben! Och alla är välkomna, oavsett ras och storlek.

 

Grupperna är aldrig stora, vi vill att alla ska få den tid och det stöd de behöver.

 

Bakom Nositeten står Maria Nilsson, utbildad H-märkt instruktör och hundbeteendevetare med en passion för nosarbete. Till sin hjälp har hon kollegorna Agnes och Aslan.

Nositeten består av

Maria


...bor straxt norr om Stockholm (Sollentuna). Uppvuxen med hundar och har haft spetsar, bouvier och borzoi. Numera borderterrier.

 

Mitt intresse för specialsök började för ett antal år sedan (2010) då jag gick en årslång utbildning i specialsök med min borderterrier "Agnes". Under det året tränade jag bland annat upp henne till att detektera 7 olika sorters narkotika, söka efter gasläckor, gå spår och utföra ID-sök. Ja, jag lyckades även träna henne till att markera lungcancer, allt inom loppet av ett år! Teamet har sedan dess utökats med ännu en liten borderterrier, "Aslan".

 

Sen dess har jag verkligen fastnat för nosarbete och kan inte tänka mig något roligare. Mitt brinnande intresse för specialsök ledde till att jag utbildade mig till specialsöksinstruktör (2014) och 2015 även till Nose Work-instruktör. Jag unnar verkligen dig att upptäcka glädjen med nosarbete.

 

Även om vi gärna ägnar oss åt specialsök och Nose Work, så finns även "vanliga" valpkurser, vardagslydnad och trix och roliga aktiveringar på programmet.  

Förutom nosarbeteskompetens, är jag numera certifierad hundinstruktör och hundbeteendevetare. Tillsammans med min certifierade diplomathund Aslan, utgör jag Nositetens diplomathundsteam. Företaget Nositeten är även H-märkt via Sveriges Hundföretagare branschorganisation.

Agnes
 

Agnes (Rabalder Flitiga Lisa) Agnes är född 2007 och kom till mig när hon var 14 månader. Hon har under vår årslånga utbildning fått lära sig följande;

 

Plattformssök

Golvbana

Rumssök

Minisök

Microsök

Ytsök

Spår

ID-sök

Läcksök

Cancersök

Narkotika (7 olika sorter)

 

Efter den årslånga utbildningen har ytterligare några preparat lärts in. Agnes är utbildad till Lk1 och har ställts ut några gånger. Dessutom har hon stått modell för en smyckeskollektion

 

Agnes är speciell på många sätt och mitt hjärtas dam, en snacksalig och godistokig liten kamrat.

Agnes är numera en livs levandes Diva, pensionerad och gör lite som hon vill. Likheterna med Benjamin Button, som levde sitt liv baklänges, är slående.

 

Agnes har blivit som en lycklig valp på äldre dagar!

Aslan
 

Aslan (Silvermolnet Aslan) Aslan är född 2014 och är teamets påläggskalv som redan visat prov på att ha en bra nos och en stor potencial.

 

Redan vid 11 veckors ålder påbörjades lättare träning. Innan fyra månaders ålder markerade han narkotika både på plattform och golvbana. Aslans kompetens inom specialsök så här långt;

 

Plattformssök

Golvbana

Nose Work (även kongsök)

Narkotikasök

Minisök

 

Aslan har fått prova på en rad olika saker utöver specialsöket. Han har gjort BPH, vänstervarvat, gryttränat och gått lite spår tex.

 

Aslan är en genompositiv och glad kille, finns inte ett ont hårstrå på den kroppen! Han älskar allt och alla och är lättbelönad. En fantastiskt fin kompis!

 

I takt med att han växer in i sin roll som demohund, kommer han att kunna avlasta Agnes på ett utmärkt sätt.

Aslan är även certifierad Diplomathund, särskilt tränad till att kunna hjälpa andra hundar med problem, främst genom god diplomati. Det är också inom dipllomathundsjobbet som han har sin absoluta styrka och där han som bäst kommer till sin rätt.

Mer om det kan ni läsa i bloggen.

Vad vi gjort och vad vi gör...
 

Nositeten har haft förmånen att träna en "grisförare" och hennes minigrisar till Sveriges fösta och enda (?) kantarellsökande minigrisekipage. I Frankrike har tryffellsökande grisar använts sedan lång tid tillbaka, men i Sverige har man oss veterligen inte någon svampsökande gris utbildad. Projektet beräknas pågå till dess grisarna är redo att söka på egen klöv i svampskogen.

Hundar och grisar har många likheter, tex är deras primära sinne luktsinnet och de lever i dofternas värld. Deras viktigaste "verktyg" i vardagen är luktsinnet (och i grisens fall trynet).

Grisar har även andra likheter med hundar, de har kort- och långtidsminne, är sociala och har lätt för att lära. Däremot finns det en skillnad som vi behövde fokusera mycket på under projektet och finna en lösning på, och det är hur vi skulle kunna läsa av grisarna på ett bra sätt. Grisarnas kroppspråk är inte lika tydligt som hundarnas.

Men vad vore livet utan utmaningar och mycket av glädjen och njutningen med specialsöket ligger ju i det kreativa tänkandet och problemlösningar som man behöver för att hitta vägen framåt!

Referenser

Här kan du läsa om hur andra uppfattar oss!