Mindmap´a dig till framgång!

Det inkom ett önskemål om ett blogginlägg på hur man bör gå tillväga för att förbereda sig inför tävling (tack Francine). Det (och mer därtill) ska jag försöka ge ett svar på. Det blir inte något "rakt och enkelt" svar typ ha koll på stamtavla, vaccinationsintyg och att ha vatten med sig till hunden, nej det här kommer att ge dig ett verktyg som du kan använda dig av både för att förbereda dig och din hund för tävling, men även ge er en hjälp med all typ av träning! Varning för långt inlägg utfärdas!

Hur många gånger inom hundträningen har vi bara tagit hunden i kopplet och gått ut för att ”köra igång med träningen”, helt utan plan för vad det är vi ska göra. Vad vi vill uppnå. Och hur ofta har vi inte kommit tillbaka in som besvikna hundförare. Det är som om vi trodde att bara för att det handlar om hundträning, så behöver vi inte förbereda oss. Så är det inte. Att träna hund kräver precis samma planering och genomtänkta tanke innan, som många andra saker i livet. Ett bra verktyg att ta till (och som kommer att få effekt) är att göra en mindmap inför sin träning. För den som inte vet vad en mindmap är, kan det i korthet beskrivas som en slags checklista för framgång.

Låt mig introducera dig i mindmappingens filosofi genom att dra några liknelser. Om du inte kan cykla och vill lära dig det, vad börjar du med då? Ja, inte är det att hoppa upp på en cykel som man kanske tror! Nej, det är ju att förutsätta att du redan har en cykel, och det kanske du inte har. Då är ju starten att inhandla en cykel. En mindmap bygger inte på att man tror eller har förutfattade meningar, den bygger på en öppen och genomtänkt tanke, från A till Ö. Om du bestämmer dig för att göra en bearnaisesås från grunden utan att någonsin ha gjort en, vad börjar du med då? Att ta fram en skål och blanda i ingredienserna? Knappast. En gissning är att du läser ett recept. Genom att läsa receptet får du veta vilka ingredienser du behöver. Några av dem har du kanske hemma, men hur mycket finns kvar av dem och vad behöver inhandlas? Nu börjar du säkert förstå vart jag vill komma och vad jag menar. För att det ska bli till ett bra verktyg i träningen behöver din mindmap vara en genomtänkt plan. En plan där du tar dig mot ett mål via tanken och överför den till handling. Om du dessutom skriver ner den så du kan stämma av längs med träningens gång, ja då har du verkligen förbättrat dina chanser att lyckas!

En mindmap kan se väldigt olika ut beroende på vilken typ av person man är, men för att illustrera hur den skulle kunna se ut ska jag visa dig en mycket enkel variant. Låt oss låtsas att vi vill göra en sallad, att salladen är slutmålet. Då skulle en mindmap för det kunna se ut så här.

Det kanske verkar en aning löjligt som exempel, men tänk efter, om du inte börjat med att välja vad du skulle ha i din sallad, hur hade det då gått? Om du inte inventerat vad du redan hade, hur mycket för mycket kunde du då ha? Och om du åkt till affären utan inköpslistan, är du säker på att du kom ihåg att handla allt då? Jag tror att du med största sannolikhet gör sådana här planer i ditt liv, många gånger om utan att tänka på det. Lite märkligt att så många tycks tro att träningen av hunden inte kräver lika mycket eller mer planering än en sallad! Nej det är faktiskt tanken som räknas – som starten och för att nå målet!

Men ibland är det mer komplexa saker man vill mindmap:a, och då kan man behöva dela upp slutmålet i delmål. Det är att få ner själva planen på papper, på ett tydligt och lättbegripligt sätt som är det svåra, hur layouten ser ut har ingen större betydelse.

Jag ska nu ge dig en uppgift så du kommer igång med din mindmapping. Jag vill att du gör en mindmap för att din hund ska få uträtta sina behov. För att göra det lite svårt (men inte för svårt) ber jag dig att tänka dig att det är vinter. Utgå ifrån de tre parametrarna ”Förare, Hund, Miljö”. Jag har lagt in dessa tre parametrar i ringar nedan, din uppgift är att rita/skriva in saker som har med vardera parameter att göra och som du anser behövs för att nå målet ”Hunden har uträttat behov”. Jag har lagt in ett exempel på vardera åt dig. Fyll på med mer!

Mindmap_Rasta hunden

Det finns inget facit, se det bara som ett exempel för att få dig att inse hur enkelt det är. Självklart kan mer komplicerade träningsupplägg kräva en mer omfattande mindmap, men varför börja med att krångla till det? Vi behöver alla träna på att gå innan vi kan springa.

Men vilka träningsuppgifter du än tänker dig mindmappa i framtiden, tänk på att först måla med de stora penseldragen, välj ut de parametrar som är de viktigaste, lägg därefter till detaljerna och det kan du ju göra på hur många nivåer som helst! LYCKA TILL!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square