Fin- eller fulgodis?

Hur kan man "gasa" eller "bromsa" med hjälp av en belöning? Hur vet man om en belöning har ett högt eller lågt värde? Jo, man frågar hunden!

Här är en beskrivning på hur du kan ta reda på vad din hund anser är fin- eller fulgodis:

Ta ett antal glassbyttor, 6-8 stycken. Ställ dem på en rad. Tillsätt liten bit av en sorts godis i den första, en annan sorts godis i den andra och så vidare, tills alla byttorna har fått någon sorts unik godis i sig. Led sedan hunden långsamt i koppel förbi alla. Hunden ska kunna lukta men inte äta. Ställ dig sedan en bit ifrån byttorna så hunden är riktad mot den mittersta byttan i raden. Släpp sedan lös hunden och studera den. Vilket godis äts först, vad kommer sen och vad äts sist?

Koppla nu hunden och tillsätt samma godis i byttorna igen, placera dem i exakt samma ordning som tidigare och gör om övningen igen. Är det samma inbördes turordning som godiset försvinner i? Är det någon bytta som slickas rent lite extra frenetiskt?

Gör nu övningen en tredje gång. Efter dessa tre övningar har du nog fått en liten inblick i hur just din hund väljer. Det den väljer först har störst värde för din hund. Det är fingodis och det kan du ta till när du vill lägga in en extra växel i träningen. Din hunds sistahandsval är fulgodiset. Det fungerar bäst om du har problem med att din hund är övertaggad.

Glöm inte att tänka lite utanför boxen när du testar denna övning. Det du tror är din hunds favoritgodis, kanske i själva verket är ett mediokert vardagsgodis. Sånt som kan vara värt att testa är tex korv, köttbullar, blodpudding, pannkaka och kattmat. Men som sagt, ibland blir man förvånad, min hunds favoritgodis är gurka!

Fin- eller fulgodis?

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square