Vart pekar pilen?

Ibland blir man vilse i pannkakan. Ibland vet man inte åt vilket håll man ska gå. Det händer alla då och då, inget konstigt med det och det händer både bokstavligt och bildligt talat. Inom stora som små organisationer, inom familjer, inom grupper och enskilt.

När det väl händer finns det bättre eller sämre sätt att lösa det på, och med bättre eller sämre menar jag att de kostar oss olika mycket energi och leder till olika typer av resultat. För egen del brukar jag lösa det genom att luta mig mot en i förväg noga uttänkt värdering. Om jag står inför en upphittad plånbok på trottoaren och inte vet vad jag ska göra med den, då lutar jag mig mot min värdering om ärlighet tex. Det går blixtsnabbt att fatta beslutet. Jag lägger inte rabarber på den utan lämnar in den till polisen om jag inte kan utröna vem ägaren är.

För mig är det viktigt med värderingar, de fungerar som vägvisare i kluriga situationer. I mitt tidigare yrkesliv, har jag arbetat både inom organisationer med en starkt uttalad värdegrund och i organisationer som inte ansett det viktigt. De sistnämnda hade klara svårigheter med att styra skutan i en bestämd riktning och de interna stridigheterna tog mycket missriktad energi i sitt förfogande, något som skapade otrygghet.

Vägvisare

Eftersom jag vet vilka mina värderingar är, behöver jag inte lägga energi om och om igen för att fundera på vad som är "rätt och fel". Jag fattar beslut utifrån värderingarna helt enkelt.

Nositetens värderingar och mina personliga värderingar, kan heller inte gå stick i stäv. Har du koll på dina egna värderingar blir det också lättare att på förhand veta inom vilka organisationer du skulle trivas.

Jag vet tyvärr av egen erfarenhet att om man arbetar på ett företag som saknar värdegrundstänk eller har en värdegrund som inte stämmer överens med den egna, då mår man inte bra efter ett tag. Så kanske ovanstående kan bespara dig att hamna i den situationen, det är i alla fall min önskan.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square