Bästa sökhunden?

Jag möts ofta av frågan om det finns någon speciell hundras som lämpar sig bättre för sök än andra. Jag brukar svara, ja den som har en nos!

Faktum är att storleken inte har så stor betydelse, antalet doftreceptorer i hundens nos är på det hela lika många hos en liten hund som hos en stor. Så doftmässigt är det ingen ras som är bättre eller sämre rustad. En del trubbnosar kan ha hudveck som "stryper" lite av luftflödet och som gör dem lättare andfådda och varma, men deras förmåga att uppfatta dofter är lika stor som hos en vinthund. Det som däremot har stor betydelse, är drivet, dvs hur motiverad hunden är och vilka övriga fysiska förutsättningar den har. Och nedärvda instinkter såklart. En jakthundsras har ju mer intresse av att söka (efter byten) än en hundras som har mindre jakt i sig.

Stor och liten sökhund

Det där med motivation förresten, är vägen till framgång oavsett vad vi ska träna med våra hundar. Jag minns med glädje en varm sommardag för några år sedan då jag var med om att träna en Engelsk Bulldog. Hunden led av värmen och dess förmåga att arbeta under de förutsättningarna var inte stor, nästan obefintlig. Men då bestämde vi oss för att flytta ut träningen till en sjö istället och köra vattensök. Det svala vattnet fick hunden märkbart piggare och vattnet gjorde att den kände sig "lättare". Motivationen kom och med den även resultaten. Hunden gjorde riktigt fina vattensök!

Vattensök_Engelsk Bulldog

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square