February 26, 2020

October 8, 2019

September 30, 2018

September 13, 2018

Please reload

Senaste inlägg

Vad är en bra träning?

February 21, 2017

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Kraften i en doftjakt

 

I gårdagens inlägg nämnde jag att min Agnes blivit "lagad" genom nosarbete. Nu ska jag försöka förklara varför nosarbete hjälpte henne och är så bra för alla typer av hundar, men speciellt för de som är lite "ängsliga" av sig, eller som saknar självförtroende.

 

Agnes första hem bestod av två andra tikar, varav den äldre var mor till den yngre. Självklart hade de starka band sinsemellan och när Agnes kom in i deras hem ville de inte riktigt acceptera henne. Hon blev till en hackkyckling, en som bara skulle hålla sig undan, annars åkte hon på däng. Sånt sätter naturligtvis sina spår i en valp och sedemera ung hund. Vid 14 månaders ålder var situationen ohållbar och Agnes dåvarande ägare bestämde sig för att omplacera henne så hon skulle få chansen till ett bättre liv.

 

I 12 månader hade Agnes varit på sin vakt, lyssnat efter varningssignaler om kommande attack, spejat efter visuella ledtrådar till vad som gick för sig och inte. Och det är här vi kan börja förklaringen om varför nosarbete har hjälpt henne tillbaka till ett normalt liv. Under den period hon var hackkyckling, var det sinnen som hörsel, syn och känsel som förknippades med rädslorna hon bar på. Många hundar med rädslobeteenden har just kopplingar till de sinnena.

 

När hundens nos aktiveras, när den går in i dofternas värld med hjälp av sitt primära sinne, luktsinnet, då tonas de andra sinnena ner en aning. Jag skulle tro att det kan liknas vid att någon pratar med en ovanför vattenytan men man själv är under vattnet. Man hör långt, långt borta och svagt att någon säger något, men det känns avlägset.

 

Genom att aktivera luktsinnet får en hund som tex är ljudkänslig, en slags "vila" från hörselsinnets intryck och fokuserar på doftletande istället. Det är därför skulle jag tro, som man ofta ser hundar ta sin "tillflykt" in i dofternas värld när de hamnar i lite stressande situationer. Det är tryggt i dofternas värld. Lite som att åka på spa. En skön stunds vila.

 

När så hunden är inne i sin doftvärld där den känner sig trygg och naturlig, då klarar den ofta av saker som den kanske inte skulle kunna utan att nosen var aktiverad. Agnes som hade problem med vissa underlag i vardagen, kunde i dofternas värld klara av de mest imponerande svårigheter utan att blinka.

 

Men nosarbete är också tröttande. Det är både fysiskt och psykiskt tröttande. Har du någonsin känt dig nervös, orolig eller haft myror i brallan någon gång, då vet du att ett spinningpass kan få dig så där skönt avkopplad efteråt. Du kanske inte tror att det är särskilt jobbigt att jobba med en nos, men då skulle jag vilja att du föreställer dig följande scenario. Du är ute och går i en okänd stadsmiljö, när du plötsligt via en vindpust känner doften av ett bageri.