Kraften i en doftjakt

I gårdagens inlägg nämnde jag att min Agnes blivit "lagad" genom nosarbete. Nu ska jag försöka förklara varför nosarbete hjälpte henne och är så bra för alla typer av hundar, men speciellt för de som är lite "ängsliga" av sig, eller som saknar självförtroende.

Agnes första hem bestod av två andra tikar, varav den äldre var mor till den yngre. Självklart hade de starka band sinsemellan och när Agnes kom in i deras hem ville de inte riktigt acceptera henne. Hon blev till en hackkyckling, en som bara skulle hålla sig undan, annars åkte hon på däng. Sånt sätter naturligtvis sina spår i en valp och sedemera ung hund. Vid 14 månaders ålder var situationen ohållbar och Agnes dåvarande ägare bestämde sig för att omplacera henne så hon skulle få chansen till ett bättre liv.

I 12 månader hade Agnes varit på sin vakt, lyssnat efter varningssignaler om kommande attack, spejat efter visuella ledtrådar till vad som gick för sig och inte. Och det är här vi kan börja förklaringen om varför nosarbete har hjälpt henne tillbaka till ett normalt liv. Under den period hon var hackkyckling, var det sinnen som hörsel, syn och känsel som förknippades med rädslorna hon bar på. Många hundar med rädslobeteenden har just kopplingar till de sinnena.

När hundens nos aktiveras, när den går in i dofternas värld med hjälp av sitt primära sinne, luktsinnet, då tonas de andra sinnena ner en aning. Jag skulle tro att det kan liknas vid att någon pratar med en ovanför vattenytan men man själv är under vattnet. Man hör långt, långt borta och svagt att någon säger något, men det känns avlägset.

Genom att aktivera luktsinnet får en hund som tex är ljudkänslig, en slags "vila" från hörselsinnets intryck och fokuserar på doftletande istället. Det är därför skulle jag tro, som man ofta ser hundar ta sin "tillflykt" in i dofternas värld när de hamnar i lite stressande situationer. Det är tryggt i dofternas värld. Lite som att åka på spa. En skön stunds vila.

När så hunden är inne i sin doftvärld där den känner sig trygg och naturlig, då klarar den ofta av saker som den kanske inte skulle kunna utan att nosen var aktiverad. Agnes som hade problem med vissa underlag i vardagen, kunde i dofternas värld klara av de mest imponerande svårigheter utan att blinka.

Men nosarbete är också tröttande. Det är både fysiskt och psykiskt tröttande. Har du någonsin känt dig nervös, orolig eller haft myror i brallan någon gång, då vet du att ett spinningpass kan få dig så där skönt avkopplad efteråt. Du kanske inte tror att det är särskilt jobbigt att jobba med en nos, men då skulle jag vilja att du föreställer dig följande scenario. Du är ute och går i en okänd stadsmiljö, när du plötsligt via en vindpust känner doften av ett bageri.

Bageri

Du blir sugen på att köpa med dig lite bröd hem och bestämmer dig för att försöka lukta dig fram till vart bageriet är. När du gör det kommer du att förstå att du måste ta hänsyn till vindriktningen, omgivningen och fokusera på "rätt" doft och inte störas av andra.

Skattarta

På din doftjakt kommer du till olika typer av hinder som du måste passera, du kliver upp på saker, du kliver under, du går bakom emellan och runt i din jakt på bageriet. Ibland känns doften svagare och du förstår att det är fel riktning, du gör sådana analyser hela tiden för att hålla dig på rätt väg och inte tappa bort doften. Lite som att fösöka hitta en skatt med hjälp av en mental skattkarta.

Nu förstår du att det krävs både koncentration, balans och fysisk uthållighet. Precis som det gör för hunden när hunden ska finna "rätt" doft. Man kan inte gå omkring och tänka på annat om man ska hitta skatten. Vi skulle nog kunna hitta till bageriet om vi gav oss katten på det, men tänk hur svårt det skulle vara för oss om det inte gällde att hitta ett helt bageri, tänk om det gällde att hitta en fralla?!

På de öppna träningarna i Nose Work (startar åter i maj) har jag ofta sett hur förarna underskattar hur pass jobbigt det är att leta efter en doft. Många som kommer, river av alla sökområden i rask takt och låter inte hunden hämta andan mellan söken. Tänk att hundarna ska hitta enstaka doftmolekyler och sedan leta sig fram till källan, i den här miljön tex! Och klart som korvspad att de blir lyckliga och stolta över en sådan prestation! Det är då självförtroedet växer...

Rons Avenue_Nositeten_Nose Work

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square