Teori är inte praktisk

På diverse sociala medier, finns det massor av inlägg som handlar om Nose Work. Det är ofta man läser ett inlägg om att någon hört talas om Nose Work, tycker det är kul och vill testa det. Kanonkul tycker jag! Sen dyker ofta nästa fråga upp, om hur man går till väga för att lära hunden det? Det är mot den bakgrunden jag skriver detta blogginlägg...

Frågeställaren har fått en idé och vill snabbt komma igång, det är ju trevligt att det finns en träningsiver och motivation, men utan en genomtänkt plan för träningen blir det sällan som man tänkt sig. Att dels inte känna till Nose Work själv till fullo, och dels tro att man skulle vara den bästa utbildaren för hunden i ett ämne man inte riktigt har grepp om, ja det är ju såklart inte optimalt.

Men kan man inte bara läsa en bok då, det finns ju böcker om Nose Work? Böckerna är bra såklart, inte tu tal om det, men det är en sak att tillgodogöra sig teoretisk kunskap och en sak att kunna det i praktiken, att kunna omsätta teori i handling. Ingen skulle väl komma på tanken att läsa trafikreglerna och sen kasta sig själv in i en bil bara för att man vill lära sig köra?

Under ett pågående sök ska föraren kunna avläsa sin hund, tänka strategiskt och stötta sin hund på sånt sätt att söket gynnas. Det går inte att läsa sig till den kunskapen, den behöver tränas in. Förare liksom hund utvecklas genom erfarenhet och god vägledning. En duktig förare har både teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet. Mycket går att läsa sig till, men om det dyker upp frågor eller situationer som inte står med i boken, hur ska man då agera? Och om man får problem med oönskade beteenden eller andra knepigheter, hur ska man då lyckas lösa det?

Runt om i landet finns det massor av duktiga instruktörer som inget hellre vill än att se er lyckas!

Att gå en kurs för en kunnig instruktör, sparar både tid och är en god investering i din och din hunds framtid. De delar gärna sin passion för Nose Work med dig, de ger dig både teoretisk och praktisk kunskap. De kan ge dig goda råd på vägen så du slipper hamna i fallgropar och de kan hjälpa dig ur dem om du råkat hamna där ändå.

Om du verkligen vill lära dig Nose Work och ha kul med din hund resten av dess liv, då rekommenderar jag verkligen att du går en kurs för en snwk-certifierad instruktör! Du kan hitta en sådan instruktör via länken HÄR nästan överallt i landet. Till sin hjälp kommer dessa instruktörer att ta hjälp av hjälputbildare, hundarna. Det är av hundarna vi lär oss om nosarbetet, så kära frågeställare på sociala medier - det är inte så mycket hur du lär hunden som räknas, det är hur mycket du lär dig av- och om hunden som har betydelse!

Nose Work_Nositeten

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square