Vågskålar i vardagen

Har ni märkt hur en del händelser i vardagen liksom etsar sig fast i hundens minne?

Det kan gå ett halvår efter att hunden såg igelkotten inne i en häck, och ändå vill den alltid dit och kontrollera om den är där, varje gång ni går förbi just där.

Hundar har precis som vi ett kort- och ett långtidsminne. Igelkotten är nu för evigt lagd i långtidsminnet. Där ligger den och trängs med en massa andra lagrade intryck.

Om vi tänker oss att det i långtidsminnet finns två typer av intryck, de vi önskar och vill ha, och de vi inte önskat och egentligen inte vill ha, men som hamnat där ändå. Tänk er att vi placerar de olika intrycken på varsin vågskål.

I den positiva vågskålen hamnar det vi vill ha och i den negativa vågskålen det vi inte vill ha. Eftersom det med största säkerhet fylls på med intryck i båda vågskålarna, även den negativa, vare sig vi vill det eller ej, gäller det att aktivt upprätthålla balans och helst övervikt för den positiva.

Låt säga att vi har en hund som konstant blir åksjuk i bilen, då lär intrycken av bilåkande hamna i den negativa vågskålen. Om vi inte aktivt försöker skapa motvikt genom positiva intryck ihop med bilen, kommer den negativa vågskålen att tippa över och vi får ett allt större problem.

Applicera nu detta tänk på andra typer av situationer som kan vara jobbiga i vardagen, hundmöten tex.

Din hund kanske har råkat ut för några jobbiga situationer, kanske blivit påhoppad av någon annan hund och därmed känner sig otrygg och osäker kring hundmötessituationer. De erfarenheterna har hamnat i den negativa skålen såklart. Om vi inte försöker aktivt lägga till motvikt genom trevliga hundmötessituationer, då är det lätt hänt att det så småningom flippar ur.

Fundera därför lite på i vilka vardagssituationer du tycker du har problem med oönskade beteenden och fundera sedan på hur ofta och mycket du lagt krut på att skapa motsatsen, önskade beteenden.

Förhoppningen är att du genom min text, ska komma till insikt som faktiskt kan hjälpa dig, som kan utgöra en vändpunkt i ditt liv. För som Bob Bailey, en av världens bästa djurtränare säger, "-Den enda du kan ändra på är dig själv, men om du ändrar dig, är det sannolikt att hunden också ändrar sig".

Vill vi nå förändring kan vi inte fortsätta i gamla hjulspår. Och ett problem försvinner inte av sig själv, men vi kan "motvikta".

Hur ser balansen mellan önskat och oönskat beteende ut i ditt hundliv?

Vilken vågskål väger tyngst?

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square