Ett slut eller en början?


Diplom för Hundinstruktörsutbildning

Den 23:e september 2017 åkte jag till Hundens Hus i Åkeshov för att starta vägen mot att bli certifierad Hundinstruktör. En årslång utbildning som har varit som en emotionell berg- och dalbana. Men som Cilla (grundaren till Hundens Hus) sa vid något tillfälle, det är kaos när man är i början av inlärning, då upplever man att man inte kan NÅGONTING, men i själva verket är man just i färd med att lära sig!

Anledningen till att jag ville gå den här utbildningen, var att jag vill ha ett objektivt omdöme på att jag faktiskt är en kunnig hundinstruktör, att jag har verklig kompetens och inte bara påstår det. Det är ju tyvärr så att det är fritt fram för vem som helst att kalla sig för hundinstruktör, och för att mina och andras kunder ska kunna skilja agnarna från vetet, behövs det certifierade yrkesutbildningar som i sin tur är en slags "lägstanivå" för att få tillhöra branschorganisationen Sveriges Hundföretagare.

Mitt mål var med andra ord att certifieras som Hundinstruktör. Då skulle jag kunna ansöka om medlemskap i branschorganisationen Sveriges Hundföretagare.

Vi var ett ganska brokigt gäng som påbörjade vår resa mot målet och vi var där med olika mål i sikte. En del ville bara ha utbildningen som en slags grund och avstamp till fortsatt lärande mot att bli hundpsykolog. Jag valde att hoppa på en Hundbeteendevetarklass. Då skulle jag dessutom kunna utbilda Aslan till Diplomathund. Förutom att jag hade målet att bli H-märkt med andra ord.

Instruktörsutbildningen omfattade flera olika block, Det första var en introduktion, det andra handlade om inlärning, det tredje handlade om valpar, det fjärde handlade om närlydnad, det femte om att "Läsa hund", det sjätte om avståndslydnad, det sjunde om olika raser, dess egenskaper osv, det åttonde handlade om coaching och psykologi. Vi har även fått lära oss mycket om stress.

Vi har haft mycket kurslitteratur, totalt 10 böcker att läsa och recensera, samt många hemuppgifter att göra. Mycket tid har även gått till att träna med egen hund. Förutom att vi skulle träna vår egen hund, skulle vi även träna två projekthundar samt en hund med ägare.

För allt träningsarbete skulle rapporter skrivas och skickas in.

Sen var det dags för projektkurser, men innan vi kunde hålla dem var det en del saker att ordna med. Kursplanering skulle göras, annonser skulle göras, kallelser skulle skickas ut och teoribilder skulle framställas. Dessutom skulle det filmas en massa för senare redovisning vid examineringen. Där hade jag verkligen tur att det fanns snällisar som kunde ställa upp, för det är verkligen inte lätt att filma och hålla kurs samtidigt, särskilt inte när det var ens egen insats som skulle filmas!

En valpkurs och två unghundskurser fick bli mina projektkurser.

Den sista projektkursen hann bli klar med nöd och näppe innan examineringen, jag avslutade kursen den 8:e november och idag var det den stora examineringsdagen, eller rättare sagt, den avslutande delen. Onsdagen 14:e november var det tenta. totalt kunde man få 178 poäng på tentan och 142 poäng (dvs 80%) behövdes för att få godkänt. Jag lyckades få ihop 160, drog på mig lite slarvfel, något läsförståelsefel och skulle ha förtydligat några svar, men på det hela är jag mycket nöjd med min insats där.

Så kom vi fram till dagen. Idag skulle det avläggas praktiskt prov och en redovisning inför grupp.

Jag hade turen att få göra mitt praktiska prov näst först. Tre ekipage skulle instrueras i tre olika övningar vars syfte och genomförande skulle visas. Vi hade en maxtid på oss och vilka ekipage och övningar som skulle genomföras var inte kända i förväg. Det kändes som det gick hyfsat bra, jag var inte helt nöjd med allt, för sån är jag, men läraren verkade nöjd och ekipagen gav fin feedback.

Tentan gick alltså bra och praktiska provet lika så, återstod då den redovisning man skulle göra. Hade med mig min egen laptop för säkerhets skull och det var nog klokt. Andra hade lite otur med teknikstrul och det skapar så hemsk stress i sådana där lägen. Presentationen gick också bra och det gjorde att jag hade blivit godkänd på alla tre momenten (tenta, praktik, redovisning) som var krav för att bli certifierad hundinstruktör!

Det var så otroligt härlig känsla, men samtidigt lite overkligt, jag tror faktiskt inte att det helt och fullt sjunkit in än! Men nu kan jag fokusera på nästa mål, att ansöka om att bli H-märkt (som är en slags kvalitetsstämpel) och efter det är det bara att ligga i och träna Aslan och mig själv som diplomathundsekipage, för i februari hoppas vi på att klara nästa examinering!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square