Intervju med en Diplomathund

Namn: Silvermolnet Aslan

Född: 2014-07-02

Syskon: Silvermolnet Amorina (Polly) och Silvermolnet Atlas. (Vill även nämna att jag hft en fin mentor i en farbror som hette Isac).

Familj: Husse, Matte och ”Agnes”, den sistnämnda är min låtsasstorasyster.

Fritidsintressen: Att leta efter dofter, att leka med kompisar och att njuta av livet.

Önskar mer av: Torkad oxluga, laktosfri mjukost och andra trevligheter!

Önskar mindre av: Konflikter och okunskap, jag vill att alla ska vara snälla och glada och jag hjälper dem gärna att bli det.

Hur skulle andra beskriva dig?: Min matte brukar säga att jag är någonstans att likna med Nelson Mandela och Dalai Lama. Jag är nog rätt och slätt en ”snällis”. Matte brukar även säga att jag är språksäker, empatisk och klok.

Diplomathunden Aslan blickar ut över Jotunheimen

Du blev 2019-02-11 certifierad Diplomathund via Hundens Hus, kan du beskriva vad en sådan gör/är?

En Diplomathund är en individ, särskilt lämpad för- och särskilt tränad till-, att vara till hjälp i arbetet med att förändra känslor och beteenden hos andra individer. Det kan vara en osäker hund, en rädd hund eller en arg hund som behöver hitta nya strategier för att hantera sin vardag. Det kan även vara valpar som behöver språkutveckling eller trygg socialisering.

Kan vem som helst bli Diplomathund?

Nej, det krävs dels att man själv är lämplig, jag får till exempel aldrig bemöta aggression med aggression och jag måste tycka om att jobba med andra och vara lite klurig i att hitta vad som hjälper just den individen. Matte och jag jobbar ju som ett team, men jag måste ibland ta egna beslut och berätta för henne vad jag lägger märket till. Hon är visserligen utbildad Hundbeteendevetare, men ”hundiska” är ju mitt modersmål.

Hur går det till när du och din matte jobbar, när ni hjälper andra?

Först tar någon kontakt med min matte och beroende på vad de har för typ av önskemål om hjälp, beslutar sig matte för om hon tror att vi är rätt hjälp för dem. De babblar en hel del med varandra innan, de där tvåbeningarna, det är tydligen en hel del som de måste gå igenom först. Sen brukar jag komma in i bilden. Ibland får jag bara visa mig på håll, ibland blir det nära möten. När matte och jag jobbar är vi noga med säkerhetstänket, så för en utomstående kan det tyckas som våra möten är väldigt händelselösa, till och med lite tråkiga, för de är ofta väldigt lugna och de är över på bara några minuter. Det handlar aldrig om att bara släppa ihop och låta oss rusa/busa/göra upp, eller andra hejsanhoppsan-saker. Efteråt beslutar sig tvåbeningarna för om vi ska ses igen eller om vi är klara med mattes och mitt uppdrag.

Hur känns det efteråt, när du haft ett möte, blir du trött då?

Precis efteråt brukar jag bli lite euforisk, för jag gillar mitt jobb så jättemycketmassor, men sen blir jag trött och behöver vila. Beroende på hur mötet varit, om det var utmanande eller ”lätt”, kan jag behöva återhämta mig mellan 24 timmar till några få timmar.

Vad hoppas du uppnå, nu när du är certifierad Diplomathund?

Att hjälpa de som behöver det, så de slipper vara rädda eller oroliga. Jag vill att de ska få ut så mycket glädje av livet som möjligt. Och jag tror också att matte och jag tillsammans kan sprida kunskaper om ”hundiska”, om hundars behov och beteenden.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square