KONG-sök en utmaning!


Power Point Första teoribilden Kong-sök

Jo, jag sa ju i första blogginlägget att det skulle bli sporadiskt bloggande, och det är väl en rätt korrekt beskrivning, hahaha, men nu har jag något att blogga om och då gör jag det :-)

Dagens blogginlägg ska handla om en kurs som jag hade uppstart på förra helgen, den kallas "Grundkurs i Kong-sök". Att beskriva denna kurs har visat sig vara lite av en utmaning. Beskrivningen ska både leda till att deltagare lockas att gå kursen, att de som anmäler sig känner att de valt rätt kurs för dem och den ska helst leda till det som ligger i paritet med deltagarnas förväntningar OCH mer därtill.

Att man på en grundkurs i Kong-sök lär sin hund att söka efter etiketten röd Kong classic, det är nog vad alla förväntar sig, men det som gör den här kursen så speciell, är att det primära är att lära hundförarna HUR operant inlärning fungerar, träna upp deras motoriska kunskaper, lära dem hur hundnosen fungerar och drilla dem i att bli mästerliga på inlärning med hjälp av operant inlärning. Spinn off-effekten blir att hundarna kommer att VERKLIGEN lära sig etiketten.

Deltagarna får hemläxor, träningsloggar, filmas, analyseras, drillas i timing och belöningsplaceringar. De lär sig tänka i termer av problemlösning och dofthantering. De inser nog redan att detta är en kurs där det är MYCKET teori, att väldigt liten tid av lektionerna går till praktik, för träningen sker i huvudsak som hemläxor. Över två timmar teori på första träffen, det säger en hel del om kursen. Och hemläxa fick det med sig såklart, att träna in presentationsteknik och införskaffa en del träningsmaterial (utöver de Kongbitar som ingår).

Det är en härlig grupp deltagare som tagit sig an denna utmaning, samtliga har en pudel att träna och lära av, för det är Mellansvenska Pudelklubbens Stockholmsavdelning som köpt in denna kurs. Kul, hoppas fler klubbar/föreningar/kennlar får upp ögonen för att det går att köpa in kurser.

Och jag tror att det är riktigt beskrivet att detta är en kurs där fokus ligger på förarutbildning, att det krävs att man gör sin läxa och att det är mer teori än praktik på lektionerna (även om det blir praktik oxå). Som ni förstår, en utbildare och nosnörds våta dröm, det handlar om verkligt lärande av en grundfärdighet som ger fantastisk möjlighet till fortsatt lärande!

Kongsökkursen omfattar bland annat...

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square