Socialisera MERA!

Att forma en valp är både lätt och svårt. Valpar är som läskpapper, de suger åt sig information om livet och allt däri, med stor hastighet. Både på gott och ont. De suger åt sig bra saker lika lätt som de kan suga åt sig mindre bra saker. En god lärdom är guld värt, en hemsk upplevelse är förskräckligt och kan vara rent traumatiserande. Det åligger ett stort ansvar både på uppfödare, valpköpare och "alla runt ikring" att se till att valparna växer upp till trygga och trevliga individer.

Vid tre veckors ålder öppnas ögon och öron och det så kallade socialiceringsfönstret startar. Det är den period som ska forma själva individens "jag". Oerhört viktig period. Och kort. Socialiseringsfönstret sluts redan runt 12:e veckan i valpens liv! Och inte nog med det, vid vecka 5 har även ett annat fönster öppnats, rädslofönstret. Det mynnar så småningom ut i det vi kallar för spökåldern och varar till ca 1 års ålder. Som valpköpare hämtar man ofta hem sin lilla valp vid 8 veckors ålder och har då bara drygt en månad på sig att socialiceringsträna valpen, att forma dess identitet.

För en tid sedan blev Aslan och jag bokade för en mycket viktig uppgift med anledning av detta. En kennel ville socialiseringsträna sina valpar under trygga och lugna former, med stort säkerhetstänk så att valparna skulle få en så positiv upplevelse som möjligt, när de skulle träffa en främmande hund för allra första gången i sitt liv!

Att socialiseringsträna ihop med ett diplomathundsteam innebär inte vilt röjande och galna lekar, det innebär lugnt lärande på valpens villkor. Det är oerhört lätt hänt att skrämma en valp och det intrycket kan i värsta fall förstöra den individens chanser att kunna mingla avslappnat med andra eller att klara av vardagslivet med andra hundar i närheten. Men rätt träning kan istället utveckla och stärka "jaget", ge språkkunskaper, lära ut dialekter, öva upp diplomati och forma en trygg och harmonisk varelse.

Det räcker inte med att man har en snäll hund, en diplomathund är så mycket mer än så, den är tränad till att fatta kloka beslut och individanpassa sina initiativ och interaktion utifrån den som den umgås med. Och det räcker inte att man är ägare av en snällis, man behöver extra mycket kunskaper i att läsa hund, kunskaper om valpar och individers utveckling, raskunskap och annat som behövs för att kunna planera och styra upp den här typen av träning. Därav har jag utbildat mig till hundbeteendevetare och har dessutom vidareutbildat mig i hundars beteenden och språk.

Valparna som vi tränade med idag var 12 veckor gammla från Kennel Touch The Stars och helt bedårande både till utseende och mentalitet. Men de var också väldigt olika som personligheter. Den ena var framåt och kavat, det osade nyfikenhet och självförtroende om den lilla tiken! Hanen var en lite mer iakttagande slowstarter. En sån där som inte är en slumpens man. En kille som fattade medvetna beslut. Initialt var han den som satt och tittade på Aslan lite på håll, medan tiken inte funderade utan gick rakt fram mer eller mindre. Men killen fattade mod till sig och sen hade han skaffat sig en idol. Valparna speglade Aslan och Aslan lärde dem viktiga saker. Han lärde dem bland annat att ta många pauser. Han lärde dem att det finns snällisar. Och jag lärde dem att mjukost är sååååå gott!

"Bella" och "Brave", eller som de heter i stamtavlan; Touch The Stars Belissima och T.T.S Braveheart

Jag är mycket stolt och nöjd med Aslans insats idag (oxå), han gav dessa bedårande små varelser den allra bästa minnesbild av andra hundar de kunde få. Att få ha honom som arbetskamrat är en ära och jag är så tacksam för det! Jag litar till 1000% på hans kloka beslut. Och varje gång vi arbetar tillsammans, lär han mig och/eller andra så många saker som vi har nytta av att känna till. Idag gav han oss tex bra information om hur valparnas behov av framtida miljöträning kan tillgodoses.

Har du en valp i antågande, eller är du nybliven valpägare, kanske du är en uppfödare - ja då tycker jag att du ska ge dig och din/dina valpar den tid med Aslan som ni förtjänar! Det finns tex möjlighet att anmäla sig till tematräning den 17/8, läs mer HÄR>> eller så kan ni boka in er privat som valparna idag gjort.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar