Hett, Hett, HETT!

Nu kom sommaren, med riktigt mycket värme och sol!

När det är så här varmt om dagarna, är det helt naturligt att ta det lugnt och slappa. Vi blir lite dåsiga av värmen och när vi rör oss går det i halvfart. Hundarna har det inte lättare än vi i värmen, snarare tvärtom. Deras oförmåga att kunna kyla sig genom svettning (så som vi kan för att kyla oss) gör att de tvingas till andra sätt att svalka sig istället.

Varm hund på väg att börja hässja

(Bilden: Första tecknet på att hunden är varm, mungipan blir lång och andhämtningen häftigare.)

Att lägga sig i skuggan, att trycka magen mot svalt underlag som tex gräs eller att gräva en grop är några av hundens sätt att försöka svalka sig, ett annat är att hässja. Men en hund som hässjar gör även av med vätska med utandningsluften. Hundar kan tyvärr ganska lätt bli överhettade och uttorkade när det är riktigt varma dagar.

Jag tänkte därför komma med 10 tips om vad ni kan göra för att era hundar ska klara dessa varma dagar så bra det bara går.

1. Låt hundarna slippa bilåkande och promenader, rasta dem mer eller mindre bara utanför dörren och gå sen in igen.

2. Undvik fysiskt krävande aktiviteter. Att cykla med en hund dessa varma dagar är verkligen inte okey, möjligen riktigt sent på kvällen, men inte på dagen!

3. Ha alltid gott, fräscht vatten framme, gärna svalt men inte iskallt. Hundar kan precis som vi få "ont i hjärnan" av att dricka iskallt en het sommardag. Ni vet samma fenomen man kan uppleva om man äter isglass fort.

4. Om du måste gå ut under de varma timmarna, uppsök gärna skugga och ha alltid med dig en vattenflaska och tex en handduk. Skulle hunden visa tecken på att bli överhettad, måste du kunna kyla den genom att lägga en blöt handduk över den och blöta ner mage och insida av låren.

5. Om din hund tycker om gurka, är det perfekt godis dessa dagar! Gott, kalorifattigt och ger vätska på samma gång.

6. Håll koll på din hunds allmäntillstånd och eventuella tecken på uttorkning. Ha gärna vätskersättning för hundar hemma (finns att köpa på Apotea) och kontrollera slemhinnorna genom att tex trycka lite lätt på tandköttet. Precis efter du tagit bort fingret ska det vara en liten ljus fläck där du tryckte, men den ska mycket snabbt återta sin vanliga färg och det ska absolut inte finnas någon "inbuktning" kvar, gör det det är hunden uttorkad. Att försiktigt lyfta upp lite hud (som ett försiktigt nyp) är också en test du kan göra. Huden ska snabbt återgå till ursprungsläget. Testa gärna i nackskinnet.

En hässjande hund ser man tungan på, men i första stadiet är den ändå inne i munnen. Blir hunden ändå varmare och behöver mer kylning, kommer tungan att hänga ut genom det öppna gapet.

Hänger den ut slips-långt och ser väldigt bred ut, som om den inte skulle kunna rymmas i munnen, ja då är hunden överhettad och behöver omedelbart kylas!

Varm hund hässjar

(Bild: Hunden hässjar, tungan delvis ute. Denna hund behöver vatten och kylning.)

7. Valpar, seniorer eller skröppliga/sjuka hundar, ska man vara lite extra rädd om sådana här dagar. De är lite extra känsliga! Trubbnosiga hundar är det stor anledning att hålla ett vakande öga på!

Boxervalpen Jojo

(Bild: Valpar, sjuka, trubbnosar och gamla individer kan behöva extra mycket tillsyn, se till att de hålls svala)

8. Det finns många typer av kylhalsdukar, kyltäcken eller kyldynor på marknaden, men en utlagd blöt handduk som hunden kan ligga på eller ha över sig, fungerar också bra.

Mycket varm hund! Denna hund har en "Slips-tunga" och den behöver omedelbart kylas och vätska!

(Mycket varm hund! Denna hund har en "Slips-tunga" och den behöver omedelbart kylas + vätska!)

9. En hund som behöver vatten kan mycket väl få för sig att dricka första bästa vatten den kommer åt. Låt den inte dricka ur tex regnvattenpölar på gatan, de kan innehålla glykolrester och andra otrevligheter. Se till att det är rent vatten hunden får i sig, inte sånt som kan vara förorenat.

Hund dricker ur fjällbäck

(Bild: Ge hunden rent vatten att dricka, den ska inte tvingas ta till förorenat vatten!)

10. Om du låter din hund bada/leka med vattenspridare eller slang, var vaksam så den inte sväljer för mycket vatten. Hundar kan faktiskt bli vattenförgiftade och det är också allvarligt, så lagom är bäst, som alltid!

Dessa tips hoppas jag ska hjälpa er att inte ha dåligt samvete för att ni skippar lunchpromenaden och kanske ger de er något råd som ni inte visste men uppskattar, kanske gurkan kan komma hunden till nytta och nöje till exempel. Ta det lugnt och var rädda om er!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square