Sele eller halsband? Det beror på!

Det där med att ge sig in i en diskussion om förträffligheten och valet mellan sele eller halsband är lite som att sticka fingret i ett jordgetingbo!

Men ingen kommer ihåg en fegis, så därför ska dagens blogginlägg handla om just det!

Att smaken är som baken, delad - det vet ju alla, men finns det andra skäl bortom tycke och smak som avgör vad som bör väljas? Och innan vi går vidare, låt mig först av allt säga att när jag skriver om halsband här, menar jag fasta- eller halvstryp, inte helstryp för sådana kan jag verkligen aldrig tycka det finns någon som helst anledning för någon att behöva ha!

I blogginläggets rubrik, antyder jag att jag skulle om möjligt välja olika, beroende på...och det är här alla "om" och "men" kommer in.

Om vi börjar med halvstryp som är ett ganska vanligt förekommande alternativ, så finns det en säkerhetsaspekt i det som i vissa fall kan göra det till primärvalet. Ett rätt storleksanpassat halvstryp ska inte kunna "strypa" men det ska kunna säkra att hunden inte kan backa ut ur sitt halsband. Har man tex en hund som lärt sig att krypa ur sina fasta halsband eller selar, kan ju det vara ett skäl till att välja halvstryp. Men drar man detta till sin spets, så kan man ju fundera på vad skulle det göra om hunden kom lös, bara den hade 100%:ig inkallning och en fantastisk följsamhet? Säkerhetsaspekten vi är tvungna att ta till kan ju självklart vara befogad (för att vi är i hårt trafikerat område eller det är koppeltvång som råder), men det kan ju även vara för att vi inte lagt ner tillräckligt med tid och ork på att lära vår hund så kallad vardagslydnad och inkallning?

Men fast halsband, när ska vi välja det då? Jo, jag tycker vi ska välja det när vi vill lära hunden att gå fint i koppel tex. Hellre att vi har fast halsband då, än sele. Anledningen till att jag tycker så är för att jag vet att hundar "motviktar", dvs om din hund sitter rätt upp och ner framför dig och du sakta lägger din hand med ett ökat tryck på höger sida, då kommer hunden för att behålla balansen pressa sig MOT din hand. Samma sak händer när den känner ett tryck ifrån sin sele, om du genom selen stramar kopplet för att få med dig hunden i en viss riktning, kommer hunden att sträva åt motsatt håll.

Hund drar i sele, hund motviktar

Detta kan såklart hända med fast halsband också, men selar ska helst bäras av hundar som redan kan gå i koppel utan att dra, annars riskerar vi att förstärka dragkamperna i kopplet och vi får i värsta fall en hund som får fysiska problem genom av sitt dragande. Fysiska problem kan såklart komma av halsband såväl som koppel, men det är aldrig hundens fel. Det är vårt ansvar att lära den hur en koppelpromenad ska gå till, att kopplet ska vara slakt, för hälsa och trivsel

Hund lär sig följsamhet med slakt koppel

Selar har fördelar i andra sammanhang, vid tex spårarbete och drag, då skulle jag tex inte välja halsband, då är det sele som gäller för min del. Men det är alltid vi som har ansvaret både för aktiva val, resultatet av valet vi gjorde och den träning som behövs för att få det resultat vi vill ha.

Man kan ju ha vad man vill på hunden när den väl kan gå med ett slakt koppel. Allt utom stryp, det är bara för okunniga amatörer och djurplågare!

Nu sitter det säkert en massa retriverfolk runt om i stugorna och kokar av vrede, som tror att jag tycker de är djurplågare när de använder sig av retriverkoppel. Låt mig till er svara så här: Om en hund lärt sig att inte dra i kopplet, om den kan gå med det slakt, ja då är det heller inget fel att använda retriverkoppel, men om det stryper hunden, ja då är jag inte längre med dig på "din" sida!

Många gånger ser jag däremot hur hunden betalar ett högt pris för att föraren inte axlat rollen som lärare och ännu värre, förare som axlat rollen som lärare men som använder en förkastlig pedagogik.

Att lära en hund vad vi vill, ställer krav på att vi gör budskapet tydligt, lätt att förstå och att det bygger på en motivation till att vilja utföra det vi vill. Ett incitament. En lönecheck. Men nu ska jag hejda mig innan jag går över på ett annat kärt ämne, positiv förstärkning.

Sammanfattningsvis: Hunden kan ha sele eller halsband på promenaderna, men du ska lära den att inte dra i kopplet. Anledningen är inte bara för er komfort, det är skadligt rent fysiskt för hunden att dra i kopplet. Hunden ska ha sele på sig när tex dragarbete ska utföras. Hunden kan ha retriverkoppel på sig om den tränats i följsamhet och vardagslydnad så att den inte stryps.

Kika i kurskalendern om du är sugen på att få hjälp med din och din hunds träning, det finns temakurser både för inkallning och gå fint i koppel uppe. Om du inte vill gå i grupp är du alltid välkommen att boka privatlektion istället. Valet är ditt ;-)

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square