Astrid Lindgren som hundägare

Jag har ibland stunder då jag bara sätter mig ner och låter tankarna irra runt, då jag reflekterar över diverse saker - stort som smått. Idag satt jag och funderade på hur Astrid Lindgren hade varit som hundägare. Hur hon var som författare, mamma och medmänniska finns det många vittnesutsagor om, men eftersom hon inte hade hund, finns det inget påstående om hur hon eller hennes filosofi hade fungerat ihop med ett hundägande. Spännande tanke! Tänk om man skulle försöka sig på att dra paralleller mellan hennes tankegångar om barn med tankar om hunduppfostran, hur skulle det då bli?

Astrid Lindgren citat

I det här citatet skulle jag mycket väl kunna tänka mig att byta ut ordet "barn" mot "valpen" och ordet "folkvettet" mot "lyhördheten".

Att grunda ett liv, en början på en lång samlevnad ihop, med kärlek och tillit är A och O.

Det visste Astrid!

Jag tycker mig kunna utläsa av citatet att hon ansåg att kärleken öppnar upp för möjligheten till delaktighet, samhörighet, empati, omsorg och ansvar. Jag kanske läser in mer än vad som står, men hallå - det är ju min blogg, hahaha! Oavsett det så tror jag att de allra flesta delar min syn i att det är viktigt och riktigt med kärlek under valptiden.

Nästa citat som jag tycker är intressant är detta som handlar om uppfostran.

Astrid Lindgren citat

När det gäller uppfostran så menar jag på att man bör ha klart för sig att en god förälder eller hundägare, bör ta på sig ett utbildar-ansvar. Ansvarets syfte bör vara att se till att skydda individen för faror, att förbereda individen för livets alla utmaningar och inte minst att se till att individen fungerar väl både för sin egen skull och andras i det gemensamma rummet, det vill säga i samhället.

"Att uppfostra" är ett ordval jag personligen har lite svårt med egentligen, jag väljer hellre att kalla det för att "Utbilda". Om jag vet med mig att de allra flesta i ett tätbebyggt område inte tycker om att min hund står och skäller ute hela dagarna, då har jag ett ansvar att se till att det inte sker. Hunden kan ju inte hållas ansvarig för att ha koll på vad mina grannar tycker! Det är jag som måste ta på mig lärarrollen och visa vägen.

Nästa citat tycker jag stämmer in oerhört bra om man tänker sig hur det är att vara hundägare under unghundstiden men framförallt hur det är för unghunden under tonårsperioden.

Under denna period bör vi välja några enstaka regler att hålla på, inte som hundägare ha tron att allt kan vara lika viktigt. Något är viktigast. Några få regler orkar vi och unghunden hålla liv i under denna turbulenta tid. För många regler leder bara till tråkiga misslyckanden. Till konflikter som går ut över relationen. Vi gör nog klokt i att vara lite eftertänksamma och ha tålamod, denna period varar ju inte för evigt. Jag tycker mig kunna läsa in den förståelsen hos Astrid. Om hon hade haft en unghund hade hon nog inte forcerat fram så mycket under denna period. Jag tror hon skulle lagt en god grund innan-, ligga lågt under- och ta upp tråden efter unghundstiden.

Men jag är även övertygad om att hon i hundägandets alla dagar och stunder, skulle gjort vad hon kunde för att stärka individens tro på sig själv.

Astrid Lindgren Pippi-Citat

Och när det kom till själva lärarrollen, hundägarrollen skulle nog Astrid vara så klok så hon förstod att det som var en ide´, en tanke hos henne, behövde översättas till "hundiska" och läras ut på ett pedagogiskt sätt för att bli till mer än bara en fantasi.

Astrid Lindgren citat

Ja, sånt här kan jag fundera på, hahaha! Ha en fin dag allihop, lek och ös kärlek över er omgivning och er själva!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square