Coronavår och coronavalpar

Det var värst... Inspirationen tycks flöda idag, här kommer ytterligare ett blogginlägg, nu om kronan på verket kan man säga. Om coronavalpen!


Coronavalpens nya familj
Barn med hund

Det som började 2019 som en modern farsot, Covid-19 har ännu inte släppt taget om oss och om vår vardag. Många liv har gått förlorade, det är verkligen tragiskt, men det har även lett fram till en ökad efterfrågan på liv - hundliv!

Ingen hade väl kunnat förutse hur mycket denna pandemi skulle komma att påverka oss. Hemstudier, hemarbete, hemester och onlinemöten. Gränsen mellan fritid och arbetstid flyter ihop, är vi hemma eller på jobbet?


Vi har lärt oss att hålla i och hålla ut. Vi har isolerat oss ofrivilligt och vi har alla en dröm om att allt ska återgå till hur det var innan covid. Men för väldigt många blir det inte så. Det är omöjligt för vissa. De har skaffat sig en coronavalp.


Innan pandemin bröt ut gick vi till jobbet som vanligt, umgicks som vanligt med både familj, vänner, och arbetskamrater. Kanske är det längtan efter social samvaro och närhet som lett till en ökad efterfrågan på valpar? Kanske är det att man har mycket hemmatid? Kanske är det att synen på vad som är viktigt i livet påverkats av pandemin?


Oavsett skäl, fenomenet med coronavalparna är ett faktum och har nog tagit samhället lite med överrumpling.


Många som skaffat valp nu, har haft hund i sin barndom eller en längtan sedan länge om att skaffa en, men inte tyckt att det passat in i deras liv - förrän nu. Men är det klokt? Är det en hållbar situation med tanke på att pandemin förhoppningsvis kommer att gå över så småningom och vi då kanske måste (i alla fall delvis) återgå till "det normala"?


Jag tror att det för en del inte kommer att vara ett problem, för andra kommer det kanske att bli en utmaning. En del kanske resonerar som att "den dagen den sorgen", andra vill tänka långsiktigt och förbereda sig väl och i god tid. Men vad är det som man kan behöva veta då, om man nu vill förbereda sig? Att det tar tid att forma en individ, att det är ett ansvar man åtagit sig? Det tror och hoppas jag alla är medvetna om, men rent konkret, vilken kunskap behöver man om man skaffat sig en coronavalp?


Förutom kunskap och hundar generellt, om rasen specifikt, så behöver man även fylla på med kunskaper om hundens hälsa, hantering, behov, rumsrenhetsträning, ensamhetsträning, gå en bra valpkurs och lära sig om vardagslydnad. Bara för att nämna lite av vad som behövs. Jag vill passa på att tipsa om Nositetens onlinekurs "Hälsokoll och Hantering" som man mycket väl kan gå INNAN man ens fått hem sin lilla valp. Den är ett utmärkt stöd till den ringrostige, en handfast handledning till nybörjaren, en praktisk komihågkurs för den som haft hund tidigare men vill få lite uppdaterad kunskap. Det fiffiga är upplägget. Allt som behövs är en dator eller mobil med ljud, ett facebookkonto och en anmälan med en låg anmälningsavgift (250 kr). Sen har man månaden ut på sig att kolla på videofilmer och skriva ut checklistor. Klart användarvänligt, du tar del av alltihop i lugn takt hemmavid, i den takt du vill.


Läs mer om kursen här: https://www.nositeten.se/h%C3%A4lsokoll-och-hantering-online


Men hur gör vi med resten? Som rastningen tex?

En del kanske har turen att kunna fortsätta att jobba hemifrån, andra kanske kan ta med sig hunden till jobbet, men långt ifrån alla kommer att ha den turen. Många kommer att behöva förlita sig på hjälp från andra. Från grannar, familj eller genom att lämna hunden på hunddagis. Doggywalker är ett annat och mycket bra alternativ. Hunden får vara i sin invanda miljö där den är trygg, i sitt hem, men den kommer ut på en rejäl promenad varje dag tack vara sin doggywalker. Hur en sån tillvaro kan te sig, det kan ni läsa om på Säker Tass hemsida.Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar