I samverkan - blir vi starkare!


Ibland kan man göra precis allt rätt och det räcker ändå inte till - det behövs meeeer!

Jag tänker idag lite extra mycket på en av de hundar jag jobbat med i sommras, en som behövde mycket hjälp - på flera plan. Tiba, den vackra spejarprinsessan som ligger där i solen bakom Aslan.


Tibas familj tog hand om henne när hon behövde ett nytt hem och kom till mig med en önskan om att få träna på sånt som hör vardagen till, men som är så svårt om man brottas med demoner.


Tiba är en så kallad reaktiv hund. En rädd hund men också en hund med vaktinstinkter. Och stark. Mycket stark. Allt detta i kombination, blev en tuff utmaning för familjen som behövde hjälp.


Tiba var mycket reserverad första gångerna vi träffades, faktum är att jag inte ens kunde titta på henne eller komma närmre än ett hennes matte/husse och jag fick sitta på håll och ropa till varandra. Hon accepterade mig dock efter några träffar och med Aslans hjälp kunde vi sedan börja träna på en annan svårighet. Svarta, små hundar. Det gick mycket bra och Aslan blev snart ett stort stöd för henne. Men demonerna fanns där och även om ägarna blev allt duktigare på att stötta och läsa av vad hon behövde, så stod det alltmer klart att det behövdes mer åtgärder och en utökad plan. Därför remitterade jag henne till en av landets vassaste veterinärer med specialistinriktning på just beteendeproblematik, Elin Lindell på Albano.


I förrgår var de dit och de fick många goda råd utöver den orosdämpande medicinering som sattes in. Nu håller vi tummarna för att hon svarar bra på den och att ännu ett steg i rätt riktning för Tiba kan tas. Vi är många i hennes skyddsbarriär nu. Matte och Husse drar det viktigaste lasset såklart, jag och den hundpsykologkollega som jag bollat träningsupplägg med, Aslan och Elin på Albano. Jag är fullständigt övertygad om att 1+1 =3, att vi tillsammans inte bara har möjlighet att ge henne bättre förutsättningar utan att vi är skyldiga att samverka för hundens bästa.


Igår skrev jag om Pascal och hans matte, de har lyckats komma förbi hinder och svårigheter och hittat glädje. Det hoppas vi att även Tiba och hennes familj ska göra så småningom, men några quickfix finns inte och några garantier kan aldrig ges. Men vi ger vårt hjärta och vårt engagemang. Tillsammans.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square