Krävs det en Supermänniska för att klara av både valp OCH unghund?

Svar: "Nej". Läs matte Deborah´s egen berättelse här nedan, om hur mörker och förtvivlan kan bytas mot ljus och glädje!
DÅ: Pascal var vår första egna hund och han kom till oss våren 2020. Så lite som familjen visste om hundens beteende, kommunikation och språk märktes inte till en början. Det skulle visas sig längre fram.

Allt var till en början underbart och tillåtelsen var stor men en valp på 10 kilo. Med tiden blev Pascal en stor och ståtlig herre på 40 kilo men hans beteende fortsatte som när han var valp, skillnaden var att han betydligt starkare. Pascal drog i kopplet, hoppade mot andra mötande hundar, bet mig så att tårarna sprutade och kläderna gick sönder, varje dag! Jag var helt slut och all den glädje som fanns med att skaffa hund var näst intill bortblåst.

Jag grubblade dag och natt över hur jag skulle komma tillrätta med vårt problem. Känslan av misslyckadande bara växte.

Så jag googlade på hundbeteende. Jag tittade på videos. Gjorde allt för att jag skulle förstå mig på Pascal eller rättare sagt mig själv. Jag tog hjälp av coacher som jag är mycket tacksam över idag och till slut förstod jag problematiken. Allt handlade om min matteroll. Om Pascals tillit till mig, vårt gemensamma åtagande och rutiner och återigen rutiner.

NU: Idag snart två år senare har jag även Hector 8 månader. Trots många vänliga ”varningar” om risken för att valpen skulle ta efter Pascal. Så har det inte blivit.

Receptet på det är några av de råd jag fick från Nositeten och som fungerade för oss.

 • Stärkt matteroll genom kunskap om hundens beteenden

 • Undvik negativa känslor inför din hund, bli inte arg i tid och otid

 • Kommunikation genom kroppsspråk

 • Lär känna din hund bättre

 • Tillit till varandra

 • Passivitetsträning tidigt i träningen

 • Positiv belöning genom lek, glad röst eller godis

 • Tydliga rutiner

 • Se till att de får sina behov uppfyllda som motion, sök och vila

Tre största skillnaderna från då och nu:

 • Jag är tydlig som matte och konsekvent i min matteroll. Jag har tydliga rutiner för Pascal och Hector.

 • Jag behandlar dem som hundar och ser till att de får sina behov uppfyllda varje dag med olika slags träningar.

 • Jag har lärt känna mina hundar och tolka deras sinnesstämningar.

 • Jag skyddar dem och inte tvärtom.

 • Jag undviker inte svårigheter utan tar oss igenom dem, varje dag.

 • DET ÄR ROLIGT ATT HA HUND!

Råd du skulle vilja ge andra som är i den situation du själv var i för 1,5 år sedan.


"- Ta hjälp! Känn ingen skam eller misslyckande när det känns svårt. Utbilda/informera dig om hundens beteende, kommunikation och språk och läs på om hundrasen du tänkt/har skaffat dig! Matterollen – Hur är du som matte? – Skulle du vilja vara hunden i ditt hem?

Sätt mål, ha visioner och börja gå mot det målet, steg för steg! Jag är ett levande bevis på att hårt arbete ger resultat!".


MVH / Deborah, Pascal och Hector.
Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
 • Facebook Basic Square